Paraméterek

Oldalszám: 244 oldal
Méret: 19,7 × 14,2 × 1cm
Kötés: Puhatáblás
Kiadás éve: 1999

Szerettem az igazságot

Szerző Dékány Endre
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Kívánságlistára teszem
könyv
1.200 Ft 1.080 Ft
Menny.:db
Szerettem az igazságot
1.200 Ft 1.080 Ft
Menny.:db

Leírás

Németh László századunk nagy magyar géniuszai közé tartozik, akinek valahol Ady Endre és Móricz Zsigmond, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett van a helye. Ugyanakkor végtelenül szerény és egyszerű, mindenki iránt lojális és szeretetre méltó ember volt. Viszont "műveiben könyörtelenül éleslátónak, igazmondónak, önmagával szemben is kegyetlenül őszintének mutatkozik". Ez teszi a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjává.

"Szerettem az igazságot" – fogalmazta meg élete nagy vallomását VII. Gergely pápa szavaival, s ezért mondta, hogy "sose az egyház ábrázolása volt a fő célom, hanem – benne vagy ellene – az igazságszerető ember konfliktusa, s még inkább az igazság fogalmának tisztulása, emelkedése ezekben a konfliktusokban".

Itt rendszerezve van együtt a 20. Század teljes szellemi látképe: irodalom és történelem, nyelvészet és matematika, orvostörténet és pszichoanalízis, természettudomány és mitológia. Ortegától – aki miatt később annyit támadták – elsősorban azt tanulta: ennek a szellemi látképnek az igényét és lehetőségét.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!