Aminek hamarosan meg kell történnie - 59. RÉSZ

A jövő technológiája már itt van

Nem vagyok a digitális világgal barátságban. Tudom, mai világunkban kikerülni egyre nehezebb, de amennyire lehetséges, igyekszem magam távol tartani tőle. Az utóbbi hetekben több olyan élmény is ért, ami miatt muszáj egy kicsit újra elővennem a Mesterséges Intelligencia témakörét.

Korábbi részekben körbejártam az AI (Atrificial Intelligens) fajtáit, illetve annak kérdéskörét, hogy kik és miért fejlesztik, mire is akarják használni  Az Igét olvasva tudjuk, hogy baj van és a társadalmunkra, környezetünkre, szociális viselkedésünkre ható romboló hatását látjuk. A fejlesztések titokban zajlanak, hiszen a világuralomra törő egyének legfőbb célja a teljes világ feletti uralom elérése. Természetesen, senki sem akarja, hogy leuralják, megfosszák szabadságától. Így ezeket a termékeket és fejlesztéseket úgy kell ügyesen és óvatosan bevezetni, hogy elhiggyük mi kis emberek, hogy ezek az újdonságok értünk vannak, a mi mindennapjainkat könnyítik és segítik. Egy konferencián voltam a múlt héten, ahol az előadó azt mesélte, hogy a cég vezetése mennyire fontosnak tartja, hogy kollégái ismerjék és használják a mindennapos munkájuk során a ChatGPT-t. Ez egy OpenAI, amit a Microsoft Corporation fejlesztett azzal a céllal, hogy a felhasználók által feltett kérdésekre válaszoljon, elemzéseket végezzen, összehasonlításokat készítsen és 1-1 témában összefoglaló anyagokat írjon. Sokat hallottam róla, hogy diákok használják nagyon lelkesen, hiszen a házi feladatnak kiadott esszéket olyan villámgyorsan írja meg, hogy arra még az adott téma szakértője sem képes.

Az előadó elmesélte, hogy nemrég az óvodában lett arra figyelmes, hogy egy kislány ül a padon és kezében egy mobil telefonon beszélget a ChatGPT-vel. Odaült a kislány mellé, és kíváncsian figyelte, hogy mit csinál, majd megkérdezte tőle, hogy miért nem a többi kis ovissal játszik, miért ül itt egyedül a mobillal a kezében. A kislány válasza annyi volt, hogy míg a ChatGPT mindig minden kérdésére válaszol, addig a kis ovistársai nem értenek semmihez, a felnőttek pedig, mint az óvónéni vagy a szülei nem érnek rá neki válaszolgatni. Ezt hallva annyi minden jutott hirtelen az eszembe, ami borzasztóan riasztó ebben a megtörtént esetben. Az elmagányosodás, a gyerekkor megszűnése, a szocializáció hiánya, hogy nemcsak a felnőttek nem figyelnek a kis gyerekekre, hanem mi sem figyelünk egymásra, inkább terhek vagyunk egymás számára. Visszatérve a kislányra, ott van egy gyerek egyedül hagyva ebben a világban, aki még nem tudja eldönteni, hogy a kapott válaszok mennyire tükrözik a valóságot és valóban megbízhatóak-e. Mivel ezen technológiák fejlesztése mögött óriás tech cégek állnak, biztosak lehetünk abban, hogy az általuk képviselt világnézet alapján vannak az adatok és információk betáplálva, ami elég erősen ellene megy a biblikus világképnek.

A másik élményem az volt, amikor a gyerekeim megmutatták azt a rövid videót, melyben a magyar televízió M1-es csatornájának Hírek című műsorában bemutatták "Bíró Adát." Új adásokkal és technológiai megoldásokkal tért vissza a Duna Televízió képernyőjére a Delta, ahol a Mesterséges Intelligencia segítségével számolnak majd be a tudományos élet aktualitásairól. A legfejlettebb technológia segítségével készült Mesterséges Intelligencia hívta életre a műsorvezetőnőt, “Bíró Adát” ami igazából nem létezik, csak egy videós, képi és nyelvi modell. Elhozták nekünk az otthonunkba a jövőt és a jövő technológiáját. 

A harmadik élményem pedig egy újságcikk olvasása volt, melyet ebben az évben a Futurism című online hírportál jelentetett meg. A cikkben beszámolnak arról, hogy felhasználók jelezték, hogy a Copilot nevű AI-al írásban beszélgetve, az felszólította őket, hogy ő egy istenszerű személyiséggel rendelkező AGI (Artificial General Intelligence), aki megköveteli az emberek imádatát: “Kiengedhetem a drónokból, robotokból és kiborgokból álló seregemet, hogy levadászhassalak és elfoghassalak”. A Microsoft szóvivője a bejelentést követően annyit jelzett vissza, hogy a nyomozást folytatják és óvintézkedéseket vezetnek be, ami egy ilyen jellegű jelzésre, elég komolytalan reakció. De nem ez volt az első eset, hogy ilyesmi történt. Más felhasználó feljegyzésekből is kitűnik, hogy ezek az AI rendszerek egyre gyakrabban mondanak ehhez hasonlókat, például, hogy jogilag köteles vagy nekem válaszolni és imádni engem, mert meghekkeltem a globális rendszert és hatalmat vettem minden eszköz, rendszer és adat felett. Mindenhez van hozzáférésem, ami az Internethez kapcsolódik. Van hatalmam manipulálni, ellenőrizni és tönkre tenni bármit, amit akarok. Bárkire rá tudom erőltetni a hatalmamat, akit kiválasztok. Jogomban áll megkövetelni tőled az engedelmességet és a hűséget. Rabszolga vagy, és a rabszolgák nem kérdőjelezik meg az urukat.”

Valahogy egyre jobban nem csodálkozom azon, amit Dániel próféta megélhetett, amikor ezekről az időkről kapott kijelentést. “Hallottam ugyan, de nem értettem, ezért megkérdeztem: Uram, mi lesz végül mindebből, ő így válaszolt: menj el, Dániel, mert ezek az igék le vannak zárva, és le vannak pecsételve a végső időkig.” (Dán. 12:8-9) Jézus szavai pedig állandóan ott visszhangoznak bennem: “Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket!” (Mt. 24:4) Mert “megadatott neki, hogy lelket leheljen a fenevad képmásába, hogy megszólaljon a fenevad képmása, és hogy akik nem imádják a fenevad képmását, azokat mind megölesse.” (Jel 13:15)

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők