Aminek hamarosan meg kell történnie - 18. RÉSZ

Mesterséges intelligencia

A technika robbanásszerű fejlődése, azon belül is az informatika, a mesterséges intelligencia kora - amiben ma élünk- vajon milyen módon hasonlít Noé idejére? Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia (Artifical Intelligence) nagyon hasonlít az atomenergiához. Lehet békés célra, bennünket segítően használni, de amikor már atomfegyver készül belőle, akkor az már egyáltalán nem nevezhető pozitívnak. Mai életünkben a mesterséges intelligencia technológia hihetetlen módon fejlődik és válik egyre inkább részévé az életünknek. De mivel állunk szembe? Elképzelhető, hogy ami ma véd minket és segítségünkre van, holnap már ellenségünkké válik? Vajon ez a fajta technikai fejlődés milyen módon hasonlít Noé idejére? Létezik, hogy van mögötte olyan természetfeletti erő, ami a Sátánhoz és mesterkedéseihez köthető?

Ez is egy olyan téma, ahol mi mindennapi emberek meg vagyunk tévesztve. Az AI fejlesztése titokban történik, a cél, hogy a mindennapi ember ebből ne vegyen észre túl sokat. Amiket a nagy nyilvánosság előtt bemutatnak, biztosak lehetünk benne, hogy tíz vagy akár húsz évvel korábban már léteztek. Az óriás számítástechnikai cégek és országok azonban döbbenetes mennyiségű pénzt ölnek abba a hihetetlen versenybe, ami azért folyik, hogy ki tudja megépíteni az első szuper mesterséges intelligenciát. Mert aki először tud ilyet a birtokában, az lesz minden hatalom birtokosa a földön. Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek közül egyre többen (pl. Geoffrey Hinton és Elon Musk) húzzák a vészharangot, hogy tudniillik olyan irányba halad a fejlesztés, és olyan sebességgel, ami már mind az emberiség egészére, mind pedig a társadalom minden területére visszafordíthatatlan és előre nem kiszámítható változást fog hozni, a hajsza csak fokozódik és élesedik.

Mi a mesterséges intelligencia és kik, mire használják?

Háromféle AI létezik, a fejlesztés egyes szakaszai szerint. Az első az ún. ‘gyenge mesterséges intelligencia’, (ANI) ahol van egy rendszer, aminek a központjában egy óriási adatbázis van, melyet nagyteljesítményű számítógépek tárolnak, és rendelkezik egy ún. algoritmussal, ami egy számítógépes program, ami végzi az adatok elemzését és kiválasztását. Kimeneti adataihoz pedig az emberi intelligenciára van szüksége, hiszen maga a rendszer nem intelligens, csupán egy óriási adathalmazt rendez, válogat vagy szűr le. Vagyis csupán annyit tesz nagyon nagy sebességgel, hogy elvégzi azt a feladatot, amit hozzáértő szakemberek az egyes területeken beleprogramoztak. A mindennapjainkban ezzel akkor találkozunk, amikor a telefonunkon vagy laptopunkon végzett tevékenységeinkből összegyűjtött személyes adatainkból, a mesterséges intelligencia algoritmusai személyre szabottan összeállítanak javaslatokat, preferenciákat. Itt a személyes adatokat úgy értem, hogy milyen témákat, oldalakat részesítek előnyben, milyen termékeket vásárlok online. Ezeket figyelve és feldolgozva dob fel aztán nekem hirdetéseket vagy javasol megvásárlandó termékeket vagy elolvasandó cikkeket. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel mindannyian találkoztunk már: Google Assistant, Google Translate, Siri, Cortana, Alexa. Ezen alkalmazások egy része képes az emberrel beszélgetni. Ennek a gyenge AI-nak van már orvosi AI rendszere is, amit diagnózisok felállításában használnak, hiszen sokkal gyorsabban tud elemezni leleteket, mint az emberek. Említést kell továbbá tenni még az önvezető autókról is.

A második az ún. erős mesterséges intelligencia (AGI). Ebben a fejlesztési szakaszban az AI rendszer már képes önállóan gondolkodni, döntéseket hozni. Az első ilyen robotot 2000-ben hozták létre Kismet néven. Azóta több ilyen robot fejlesztése zajlik napjainkban is, talán a legismertebb közülük Sophia, akit 2016 óta fejlesztenek folyamatosan. Őt az különbözteti meg a többi korábbi robottól, hogy ő már egy humanoid robot, vagyis nagyban hasonlít egy emberi lényhez, és képes látni és válaszolni megfelelő emberi arckifejezéssel. Nemrég Szaúd-Arábia állampolgárságot is adományozott neki.

A legmagasabb mesterséges intelligencia az ún. szuper AI (ASI), más néven az öntudatos AI. Ezek a szuper rendszerek már túlhaladják az emberi intelligenciát, hiszen nincs szükségük emberi fejlesztésre, önmagukat frissítik. Ugyanúgy fejlődnek, mint mi, emberek. Ahogy mi, az öt érzékszervünkön keresztül folyamatosan jutunk új információhoz, az agyunk ezeket feldolgozza és beépíti emberi intelligenciánkba, ezeket a rendszereket is folyamatosan “etetni” kell információval. Nem lehet ezt a fajta tanulási folyamatot még ezen rendszerek esetében sem megkerülni. Az emberszerű öntudatos mesterséges intelligenciát is etetni kell információval minden nap, amit tőlünk és rólunk gyűjtenek. De ebben az önfejlődésben el lehet jutni oda, amikor már az AI felette áll minden embernek. Kikapcsolni nem lehet, ha intelligensebb nálunk, akkor elpusztítani sem hiszem, hogy lehetséges lesz számunkra.

Az AI történelme régmúltra nyúlik vissza, amennyiben a mögöttes emberi vagy inkább sátáni törekvést látjuk: uralkodni a teljes világ felett. Az AI fejlesztésében a robbanást az 1950-es évek hozták, amikor maga a számítógép, a microchip-ek és az Internet is egyre nagyobb teret hódított meg.  Amit pedig csak sejthetünk, hogy a katonaságban is őrült tempóban fejlesztik azokat a robotokat, akiket emberek megölésére akarnak majd használni. 

De miért akar az ember létrehozni egy olyan rendszert, ami sokkal, de sokkal intelligensebb nála, és aki ellene fordulhat? Vajon, amikor Jézus arról beszél, hogy olyan nyomorúság lesz a földön, amilyen még nem volt a világ kezdete óta (Mt. 24:21), akkor abban mekkora része lesz ezeknek az ember által fejlesztett öntudatos AI rendszereknek, humanoid robotoknak és gyilkolásra fejlesztett gépeknek?    

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők