Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36 1 322-32-53

3 könyv a kegyelemről

Sonkoly Anna
2021. 03. 03. 18:21:00

3 könyv a kegyelemről

„Mert a bűn ti rajtatok nem uralkodik; mert nem vagytok törvény alatt, hanem kegyelem alatt.”

Rm 6,14

A Biblia központi üzenete, hogy a tökéletes Isten kegyelmet gyakorol a bűnös emberen és ezért semmit sem kell cserébe adunk.

Sokszor úgy érzem, hogy hiába kaptuk meg a kegyelmet, mégis törvények által próbálunk még közelebb kerülni Istenhez. Hiába tudjuk, hogy Isten kegyelme tesz minket elfogadhatóvá, próbáljuk bebiztosítani szeretetét néhány törvény betartásával. Máskor pedig ennek az ellenkezőjét érzem: Hiába tudjuk, hogy Isten akkor is szeret, ha elbukunk, mégis néhány törvényt megpróbálunk kitörölni a Bibliából– „Ez nem is számít bűnnek”.

Isten kegyelme olyan hatalmas, hogy ez számunkra felfoghatatlan. Minél mélyebben megértjük ezt, annál könnyebb lesz elfogadnunk. Íme, néhány könyv, ami segíthet ebben.

1. Bolyki László - Kegyelem és Kalmárszellem

Karma… Keresztényként a szó hallatán valami negatív jut eszünkbe, amivel a keresztények semmi esetben nem értenek egyet. Sajnos a gondolatmenet mégsem áll olyan messze tőlünk. Amikor valami rossz ér minket sokszor az az első gondolatunk, hogy mit csináltunk rosszul? Amikor autóbalesetet szenvedünk azon agyalunk, hogy vajon ez Isten büntetése-e amiért tegnap nem mentünk el a gyülekezetbe. Viszont mikor sikerül „jó keresztényként” viselkedni, akkor várjuk az áldásokat. Ez a kalmárszellem: adok-kapok. A világban karmának hívják, míg mi Isten büntetésének vagy áldásának.

Bolyki László könyve azonban a kegyelem új dimenzióját mutatja be. Ahol Isten nem egy automata. Ahol Isten nem üzletelni próbál velünk:

„A kegyelem Istenének legfontosabb üzenete számunkra, hogy nincs üzlet, és amíg ez a fölismerés a megfáradt, bűnös lélek számára maga a megváltás, a kalmárszellem számára botrányos és igazságtalan gondolat is egyben.”

2. Chuck Smith - Miért változtat meg mindent a kegyelem?

Chuck Smith könyvében a kegyelem olyan mélységeiről ír, melyeket sokszor nehezen értünk meg. Őszintén leírja, hogy fiatal keresztényként ő is azt gondolta, hogyha közel szeretne kerülni Istenhez ahhoz tennie is kell valamit.

Könyvét olvasva azonban rádöbbenhetünk, hogy Isten nem így működik. Nem szabályok megtartásával tudunk kötődni hozzá. Ő szeret minket, és kegyelmes hozzánk bármit teszünk – és ennek felismerése egész keresztény életünket meg tudja változtatni. „A szeretet öröme által közösségben lenni Istennel teljesen más, mint kötelesség- és bűntudat által kötődni hozzá” írja könyvében Chuck Smith.

3. Timothy Keller - A tékozló Isten

Timothy Keller könyve a tékozló fiú történetét új megvilágosításban mutatja be nekünk, mely szerint nem csak az fiatalabb testvér volt tékozló a példázatban. Míg ő a vagyont pazarolta el, addig apja a szeretetet. Mi emberek sokszor elfordulunk attól, aki nem viszonozza, vagy korábban nem viszonozta szeretetünket. Ezzel sokszor védeni próbáljuk magunkat, Isten azonban nem így bánik velünk. Akár az apuka, Isten is tékozló módon szereti gyermekeit.

A könyv az idősebb testvérről is sokat ír, aki önelégült módon éli vallásos életét. Bár nem bolyong el a családi háztól, mégsem elégedett ott töltött éveivel, így mondhatni ugyanúgy eltékozolja életének ezt a részét, mint testvére.

Nem gondoltam volna, hogy egy ennyire ismert példázat még tud újat adni nekem, hiszen már rengeteg prédikációt, tanítást hallottam róla. Ez a könyv mégis rengeteg új tanulságot írt le, melyeket magamtól sosem értettem volna meg.

 „Hogy ilyen módon képesek legyetek Isten egész népével együtt megérteni, milyen széles, mennyire hosszú, milyen magas és mennyire mély Krisztus szeretete.”

Ef 3,18