Miért hallgat Isten?

Sonkoly Anna
2019. 07. 10. 12:54:30

Miért hallgat Isten?

Isten dicsősége az, hogy a dolgokat elrejti. A királyok dicsősége az, hogy a dolgokat kikutatják.

Példabeszédek 25,2
 

A Biblia tele van titkokkal. Titok melyek egész egyházakat megosztanak. Létezik eleve elrendelés? El lehet veszíteni az üdvösséget? Az úrvacsora tényleg test és vér vagy emlékjegy csupán? De rengeteg olyan titkot is rejt a Biblia, melyek szorosan kapcsolódnak hétköznapjainkhoz. Hogyan lehet üdvösségem? Mi számít bűnnek? Hogy lehet egyensúlyt találni a törvény és a kegyelem között? És egyáltalán - Miért nincsenek egyértelműen leírva a válaszok a kérdéseinkre?

 


Minek annyi titok? Miért nem lehet egyértelműen megmondani, hogy hol vannak a határok? Hogy hol van az én helyem személy szerint a világban? Mi az én feladatom?


Miért nem hallhatom akusztikusan Isten hangját?  Sokáig azt gondoltam, ha Isten itt állna előttem és azt mondaná: ez egy bűn, ne csináld tovább, akkor sokkal egyszerűbben abbahagynám. „Miért hallgat Isten?” Erre válaszol Philip Yancey Csalódás Istenben című könyve, sok más olyan kérdés mellett, amelyet sokszor félünk hangosan kimondani. A könyv kifejti, hogy Izrael népe megkapta, amire mi nagyon vágyunk. A 40 éves pusztai vándorlás során nem kellett gondolkozniuk, hogy továbbmenjenek-e, vagy sem. Csak felnéztek a felhőoszlopra. Isten akkoriban nem hallgatott. A nép pontos utasításokat kapott Mózesen keresztül is. Mégis rengeteg engedetlenséget és zúgolódást látunk Izrael történetében.

Isten rejtőzködő Isten. De én szeretném látni. Isten dicsősége, hogy elrejti a dolgokat. De én szeretem, ha a dolgok egyértelműek. „Lábam előtt mécses a te igéd”. De én szeretném, ha reflektorként világítaná meg az egész utat.

click pen and magnifying glass on book pagePár éve részt vettem egy áhítaton, ahol a fenti Ige segítségével megmagyarázták miért rejti el Isten a dolgokat. Amikor egy kérdésre nagyon szeretnénk megtudni a választ, akkor kutatni kezdünk utána. Amikor valamelyik kérdésre igazán kerestem a választ akkor teljes lelkesedéssel belemélyedtem, hogy kutassam a megoldást a Bibliában, eszmecseréket futottam barátaimmal és imádságban kértem Istent, hogy válaszoljon.


Ha nem merültek volna fel a kérdések sok Istennel töltött időtől fosztottam volna meg magam.


Isten dicsősége, hogy elrejti a dolgokat... Nem értettem miért jó ez, de ma már tudom. A titkok mindig érdekesek. A szülők is el szokták rejteni a gyerekek karácsonyi ajándékát. És ilyenkor mit tesznek a gyerekek? Átkutatják az egész lakást – olyan szekrényekbe lesnek be, amiről eddig nem is tudták, hogy létezik, olyan zugokba néznek be, ahova egyébként eszükbe se jutna bekukkantani. A titkok izgalmasak, és ha megfejtjük őket még sikerélményünk is van. Ezért Isten dicsősége az, hogy a dolgokat elrejti. A királyok dicsősége az, hogy a dolgokat kikutatják. 

 

Még több könyv a szerzőtől!