A legfontosabb keresztény családi ünnepek

Rengeteg olyan családi ünnepünk van, amely a kereszténységhez köthető, ilyen például a karácsony is, amit sokan akkor is ünnepelnek, ha mondjuk nem vallásosak. A karácsony időszaka a meghittségről, szeretetről szól, amikor összegyűlik a család apraja-nagyja és együtt ünneplik Isten fiának, Jézus Krisztusnak a megszületését. Mivel Jézus egy Betlehem melletti istállóban jött világra, ezért gyakori szokás Szenteste a betlehemezés, ami Magyar hagyomány. Tulajdonképpen az egész egy pásztorjáték, ahol előadják, hogy a pásztorok és a napkeleti bölcsek, miként látogatják meg a a jászolban fekvő kis Jézust.

Karácsonykor az ünnepi asztalnak is meghatározó a szerepe, régen szigorú rendje volt az étkezésnek. A legtöbb háztartásban ilyenkor többféle étel is készül, sokan csinálnak például halat, pulykát, mákos gubát és bejglit.

karácsonyi fények

A karácsony előtti időszak tehát számos vállalkozásnak kedvező, hiszen az emberek hetekig készülnek az ünnepekre és sokat vásárolnak, még a fotósok is nagyon jól járnak, mivel rengeteg családi fotózás van, amit le kell bonyolítaniuk.

Másik meghatározó keresztény ünnep a húsvét, ami mozgó ünnepnap, a tavaszi napéj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapot jelölték meg időpontjául. A keresztények ekkor emlékeznek meg Jézus kereszthaláláról és a feltámadását is ünneplik. A húsvétot egy negyvennapos böjti időszak előzi meg. Jézust nagypénteken ítélik halálra és feszítik keresztre, vasárnap reggelre pedig feltámad a sírból. Húsvét vasárnap a templomokban barkaszentelésre is sor kerül, amelynek hatását gyógyítónak, rontásűzőnek tartják.

Tartalomhoz tartozó címkék: ünnep