Könyvek melyek azonnal tettre késztettek 2.

Sonkoly Anna
2019. 08. 04. 00:00:00

Könyvek melyek azonnal tettre késztettek 2.

Hasonlóképpen, a Szent Szellem is segítségünkre siet abban, amiben gyengék vagyunk. Hiszen sokszor még azt sem tudjuk, hogy miért és hogyan imádkozzunk. A Szent Szellem azonban maga könyörög értünk, szavakkal ki sem fejezhető sóhajtásokkal.

Róma 8:26

Egyik barátnőm mesélte, hogy mikor olvasnivalót keresett otthon, akkor a leginkább rongyosra olvasott könyvet vette le a polcról, mert az biztosan tetszeni fog neki is. Követve példáját én is így tettem, így O. Hallesby „Az imádságról” című könyvét kezdtem olvasni, melyen a polcról levéve látszódott, hogy már sokan forgatták korábban. A módszer jelentem bevált, kevés könyvnek volt akkora hatása rám, mint ennek az írásnak.

A könyvet olvasva általában maximum 2-3 oldalt sikerült haladnom. Utána késztetést éreztem, hogy imádkozni kezdjek.


Már sok éve voltam keresztény, amikor rátaláltam erre a könyvre, mégis a legalapvetőbb igazságokat nem ismertem az imádsággal kapcsolatban.


Nem értettem, hogy mit jelent az, hogy a hit hegyeket mozdít meg, vagy az, hogy miért mondjuk az imádság végén, hogy „Jézus nevében”. A könyv sorba válaszolt olyan kérdésekre, melyekre régóta kerestem a választ, és olyanokra, melyeket meg sem fogalmaztam korábban.

Nem csak válaszokat kaptam, de megértést is. Imádkozni sokszor nehezünkre esik, és ezt a könyv sem tagadja. Hallesby valóságosan írja le a nehézségeket, amelyekkel szívem mélyén küzdök sok megfáradt imádkozóval együtt. Sokszor én meg sem tudtam fogalmazni érzéseimet, nehézségeimet, de a könyvet olvasva magamra ismertem.  Nem csak magamra ismertem, de kedvet és erőt is kaptam, hogy a térdeimen állva imádkozzak, amit korábban sohasem gyakoroltam.

A könyv nem csupán elméleti segítség az imádkozáshoz, de tele van gyakorlatias tanácsokkal is. Leírja, hogy milyen témákért fontos imádkozni, milyen módokon. Egy új módszert én is a könyv hatására kezdtem el alkalmazni. Van egy kis fekete füzetem, amibe leírtam az imakéréseim. Ezt sokszor előveszem, és minden témáért egyesével imádkozom. Ez segít, hogy beálljak az imádság munkájába és ne hagyjak ki semmit, ne kalandozzon el a figyelmem.


A könyv legfőbb gondolata az, hogy a SzentLélek az, aki imádkozó életünket minden oldalról megvilágítja.


Így ír: „Úgy imádkozni, hogy szinte természetes elemünkben érezzük magunkat, naponként kész lélekkel, örömmel, hálásan és tisztelettel imádkozni – olyan valami, ami messze meghaladja emberi képességünket és erőnket. Ehhez naponként Isten csodájára van szükségünk. Ez a csoda pedig abból áll, hogy megkapjuk az imádság Lelkét, az imádság szellemét. Csak ez taníthat meg minket imádkozni.”

Bár Hallesby 1931-ben írta könyvét, az imádság témáját olyan módon dolgozta fel, mely a mai ember számára is aktuális és könnyen érthető.

Források: https://en.wikipedia.org/wiki/Ole_Hallesby

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hallesby imádság könyvajánló

Még több könyv a szerzőtől!