Aminek hamarosan meg kell történnie - 19. RÉSZ

Ember 2.0

Abban teljesen biztos vagyok, hogy ez, amit én most látok és érzékelek, csak a jéghegy csúcsa. Mi történik a háttérben, mit csinálnak azokkal az adatokkal, amiket rólam összegyűjtenek? Erről csak sejtéseim vannak, de nem megnyugtatóak, az biztos. Ha kicsit kitekintek, akkor bizony vannak már olyan országok a világon, akik az AI technológiát polgáraik megfigyelésére használják. Kínában az arcfelismerés mindennapos használata már sokkal több annál, mint a többség védelme az esetleges rendbontókkal szemben. Ott már az ellenőrzés eszközévé vált. Ami nagyon komoly dilemmákat vet fel, hiszen a kérdés már az, hogy az egyén magánéletét mennyire kell feladnia a közösség biztonsága érdekében? Mert tudjuk, hogy itt már rég nem a közösség érdekéről van szó, hanem a hatalom érdekéről és a kontrollról.

De lépjünk tovább, hiszen ugyanebben az országban, már vannak tartományok, ahol az ún. ‘szociális keretrendszer’ alapján az ott élők mindennapjait ezek a mesterséges intelligencia által kiszámolt adatok határozzák meg, az elnyomó rendszer hatalmon lévő embereinek az elképzelései alapján. A polgárok a mindennapi tetteik alapján pontokat kapnak, és akik belesimulnak a rendszerbe, azok előnyökhöz jutnak, míg a rosszul teljesítőket megbüntetik. De ki határozza meg, hogy miért jár jó pont és miért jár rossz pont? Milyen jellegű büntetéseket szabnak ki a központi hatóságok? 

Én semmilyen szinten sem vágyom egy ilyen gépekkel vagy robotok által működtetett világra. De azt látom, hogy napjainkban a technológia fejlődésének sebessége óriási. Amikor már gépek fognak végrehajtani feladatokat, ott már nem lesz helye a reklamációnak. Míg ma még meg tudom győzni a kalauzt, hogy jó szándékkal vettem meg a jegyemet a rossz irányba, addig el tudom kerülni a pótdíj befizetését. Sajnos, a mézesmadzagot elhúzta már az Ellenség az orrunk előtt. Annyi csodás és fantasztikus világról készült filmet láthattunk az elmúlt évtizedekben, hogy még én magam is egy-egy ilyen mozifilm után eljátszom azzal a gondolattal, hogy mennyire jó lenne, ha tanulás helyett, csak úgy fel tudnék tölteni olyan tudást az agyamba, aminek a segítségével még okosabb, gyorsabb, intelligensebb lehetnék. Igaz, ezzel valahogy mindig kapcsolódnom kellene valamilyen rendszerhez, számítógéphez, beépített chip-hez. Azt pedig már nem akarom.

Ezek a gondolatok megint visszavisznek minket az Éden kertjébe, ahol jött a Kísértő és elhitette az első emberpárral, hogy mi emberek is válhatunk istenné. Ilyen és ehhez hasonló hangok (Yuval Noah Harari) egyre hangosabbak, hiszen egyre inkább adott a technológia arra, hogy akár össze is lehetne kombinálni a biológiát a technológiával. Tehát tovább léphetünk az Ember 2.0 megvalósítására. A cél, az örökké tartó élet.

Az a mondás jutott eszembe, hogy nincs új a nap alatt. Ahogy Jézus mondta, olyan lesz a világ az Ő visszajövetele előtt, mint Noé idejében volt. Abban az időben az Istenfiak, vagyis bukott angyalok, démonok jöttek le és erőszakoskodtak általuk kiválasztott nőkkel. Ezekből született lények voltak a Nefilimek, azaz hibrid lények. A Sátán folyamatos törekvése, hogy tönkretegye Isten teremtményeit, akiket az Ő képmására teremtett, sikerült egy rövid időre. Bele tudott nyúlni az emberi génállományba. De akkor még Jézus nem jött le a Földre, nem adta életét váltságul sokakért, és még nem létezett a zsidó nép sem. Ezért Isten az özönvízzel megakadályozta akkor Sátán tervét, hogy teljesen elpusztítsa az emberiséget.    

De most újra itt a lehetőség. A transzhumanista elképzelés alapján újra bele lehet nyúlni az emberi génállományba, hiszen a technológia segítségével megint létre lehet hozni hibrid lényeket. Olyan embert, aki félig ember, félig gép. De miért? Mert így elérhetővé válik az örök élet lehetősége. Az ígéret fantasztikus. De valóban örök életet ad? 

Isten belénk kódolta az örök élet utáni vágyat. Minden ember erre vágyik a világ kezdete óta. Isten tudja ezt, hiszen a saját képmására teremtett minket, ezért Fiában, Jézus Krisztusban elérhetővé tette ezt számunkra. Eljött Jézus a Földre emberként, hogy megnyissa nekünk az utat az örökkévalóságra. Nem nekünk kellett elmennünk, elérnünk, megtennünk ezért valamit. Az Isten hajolt le hozzánk és tette ezt meg értünk, nekünk. A szabad akaratunk miatt azonban ez választás elé állít minden egyes embert. Egy döntésen múlik. Elhiszem-e azt, hogy Jézusba vetett hitem következtében kapok örök életet? Ugyanis nincs más út!  De ez az EGY út mindenki számára nyitott.

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők