Aminek hamarosan meg kell történnie - 45. RÉSZ

Önvédelem

Sokat írtam már a blogsorozatban a megtévesztésről, és arról, hogy az életünk mennyire sok területén körül vagyunk véve a félrevezetéssel és hazugsággal. Nemrég egy tanulmány kapcsán kerültek elém azok a hazugságok, amikkel mi saját magunkat tudjuk becsapni, legtöbbször önvédelemből. Hiszen, amit elhiszek, az fogja meghatározni a gondolataimat. A gondolataim pedig hatnak az érzelmeimre, a tetteimre. Ha pedig valamit sokszor megteszek újra és újra, abból már szokás lesz, és ha hazugságra épült a szokásom, akkor már sajnos, erődítményként van jelen az életemben az a hazugság, akár magamról, akár Istenről, akár másokról.

Ezek a minket is becsapó hazugságok lehetnek a világ becsapásai, de lehetnek azok a gondolatmenetek, szokások, amiket én fejlesztettem ki önvédelemből az élet nehézségeire adott válaszaimmal.  Mint tudjuk, az Ördög a hazugság atyja, és ezeket a hazugságait is nagyon ügyesen eldugja az életünkben. Azt szoktam mondani, hogy Jézus úriember. Ő kopogtat, nem töri rám az ajtót. Akkor lép csak be, ha én kinyitom az ajtót és behívom őt. (Jel 3:20). Sajnos, azonban lelkünk ellensége, az Ősi Kígyó rafinált, minden mezei állatnál ravaszabb volt. Körülöttünk ólálkodik, lesi, hogy mikor nyelhet el minket. (1.Pét. 5:8) Aztán amint észrevesz egy repedést az életemen, minden kérdezés és kopogtatás nélkül, azonnal ott terem. Suttogja a fülembe a hazugságait magamról, Istenről és másokról, hogy elhiggyem azt, amit ő akar velem láttatni.

A világ becsapásait szerintem mindannyian fel tudjuk sorolni, hiszen minket is kecsegtetnek ezek a hazugságok. Legtöbbször arról, hogy hogyan oldjam meg az életemet egyedül. Mit akarunk leginkább elérni? A boldogságot! Akkor leszek boldog, ha lesz sok pénzem, ha szuper szexi lesz a testem, ha bármit elérhetek: hírnevet, tudást, emberek elismerését. A világ becsapása még, hogy elhiteti velem, hogy a bűnnek nincs hatása rám, nincs semmiféle következménye annak, amit teszek vagy mondok. A legnagyobb félrevezetés pedig az, hogy elhisszük, hogy Isten nem tud rólunk gondot viselni, ezért nekünk kell elérnünk azt, hogy megfeleljünk neki. El kell érjem, hogy sérthetetlen legyek, mert semmi sem hathat rám negatívan, nekem kell megküzdenem azért, hogy elérjem Istent, és a Mennybe bebocsátást nyerjek. Igazából mindegy, hogy hogyan és milyen úton megyek, végül úgyis Istenhez jutok, mert minden út az Istenhez vezet, és Jézus is csak egy út a sok közül.

Szembesülni (még) azokkal a hazugságokkal, amikkel saját magunkat csapjuk be, mindennél fájdalmasabb. Ezeket Isten Szent Lelke hozza a világosságra, amikor Jézus elé megyünk és kérjük tőle azt, hogy mutassa meg, életünk melyik területén döntünk önvédelemből, hol hittük el azt, hogy magunknak kell megoldanunk az életet. Jézuson keresztül mehetünk az Atyához, aki velünk egy nagyon mély és bensőséges kapcsolatra vágyik. Szeretne engem körülvenni az Ő szeretetével, az Ő jelenlétével, az Ő gondoskodásával. De én magam is annyira sokszor elbújok az saját önvédelmi falaim mögé. Mert újra és újra elhiszem, hogy Isten okozza az életem nehézségeit. Kívülről minden rendben van, de belül ott a képmutatás, az engedetlenség, és az önigazultság.

De a jó hír az, hogy van megoldás! Jézus maga adott mellénk egy Segítőt, az Igazság Lelkét, “aki elvezet minket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek.” (Ján 16:13) Nem vagyok egyedül! Van egy segítőm, aki az Igazság Lelke és ezért el tud engem vezetni az igazságra akár magammal kapcsolatban is, csak kérnem kell Őt erre.

Jézus azt mondja a János evangéliumában, hogy “nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Ján 15:5) Ezzel mindig annyit küzdök, hiszen élek, jövök-megyek, teszem a dolgomat. Jézus mégis azt mondja, hogy nélküle semmit sem tudok cselekedni. Semmi olyat, ami az Atyának dicsőséget hoz. Semmi olyat, amivel közelebb kerülhetek az Ő atyai szívéhez. De ha szorosan ott maradok a lábainál, ha kérem az Ő Lelkének a segítségét, akkor ígéretet kaptam arra, hogy “Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek. Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek.” (Ján 15:7-8)   

Nem kecsegtet minket semmi jóval a 2024-es év. Az előrejelzések alapján nem jön fellendülés, nem jönnek a könnyebb, napsütéses napok. Helyette sok lesz a nehézség, a fájdalom, a félelem. De nekem van ebben is döntési lehetőségem. Bármit hoz az út előttem, rajtam áll, hogy a szívemet magam próbálom megvédeni, vagy szaladok az Atya ölébe, és rábízom magam teljesen! Pál apostolnak is ez volt az üzenet: “Elég neked az én kegyelmem!...” (1.Kor. 12:9)

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők