Aminek hamarosan meg kell történnie - 4. RÉSZ

A legalattomosabb fegyver

A MEGTÉVESZTÉS szó jelentése a szinonima szótár szerint hazugság, amit igazságként hitetnek el valakivel illetve egyéb jelentései a becsapás, csalás, rászedés, félrevezetés. 

A mai modern világunkban a félrevezetés elég nagy méreteket ölt. A sajtó - tisztelet a kivételnek - ennek ékes példája. Személyesen akkor láthattam ebbe bele, amikor egy családi barátunk került a sajtófigyelem középpontjába. A legelképesztőbb hazugságokat hordták róla össze. Természetesen minden oldalról szapulták, így a megjelent cikkek eleve ellentmondásban voltak egymással. Ebben az esetben, mivel közel állt hozzám, akiről ezeket a hajmeresztő állításokat lehetett olvasni, tudtam, hogy nem szabad egyetlen egy sort sem elhinnem. De mi a helyzet akkor, amikor nem közeli ismerősről olvasok?

Sokat gondolkoztam azon, hogy miért a megtévesztés az, amit Jézus elsőként említ a Máté 24 fejezet elején, amikor a tanítványok a végső időkről kérdezik. Hiszen a Hazugság Atyja velünk van az Édenkert óta, és mindig is ez volt a legalattomosabb fegyvere. Nem kell túlságosan visszafelé menjünk az időben ahhoz, hogy tudjuk, - és a mai napon is megéljük, - hogy hogyan lehet emberek nagy tömegeit demagóg szövegekkel megtéveszteni, és hogyan lehet az igazságot elferdíteni. 

Mai világunk annyival több és más, mint korábban volt, hogy az információ kezelhetetlen mértékben és sebességgel árasztja el az életünket. Nem vagyunk, és nem tudunk csendben lenni. Hozzá vagyunk ragadva a telefonunkhoz. Ami onnan érkezik, azt sem időnk, sem energiánk nincs megszűrni. Ez a láthatatlan valami uralja az életünket, a gondolatainkat. Mindig online kell lenni, mert ha lemaradsz, akkor kimaradsz. Én is állandóan küzdök azzal az érzéssel, hogy jaj, csak nehogy lemaradjak valami fontosról. 

Hitem szerint ennek a világnak az ura a Sátán. Mi, emberek adtuk át neki a föld feletti jogot. Nem az övé, de mégis ő uralkodik itt. Jézust is ezzel kísértette meg a pusztában: “Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem.” (Mt. 4:9) Itt megint kibújik a szög a zsákból. Jézustól azt kéri a Sátán, hogy imádja őt. Ha ezt így kimondta Jézusnak, akkor semmiféle kétségem nincs afelől, hogy nekem is ezt mondja. Gyere és imádj. 

De hogyan tudom ezt észrevenni? Hogyan tudok ez ellen a megtévesztés ellen tenni? Én nem akarok úgy járni, mint Éva az Édenkertben! Egy biztos: segítségre van szükségem. Isten Lelke az, aki megígérte, hogy velem lesz, és segít észrevenni a csapdákat. Ehhez persze, folyamatosan figyelnem kell az Ő szavára. Ezek tudatos döntések. Valaki mond nekem valamit. Ezt meghallgatom, és eldöntöm, hogy elhiszem-e. Néha ezek csak másodpercek, de van, amikor több időre van szükségem. Utána, ennek a hitnek az alapján fogom meghozni a döntéseimet. Döntéseim alapján pedig jönnek a tettek, és végül pedig az érzelmek. Sok-sok évvel ezelőtt hallottam egy kedves lelkipásztor szájából a következő tanácsot: a hamis pénz felismerésével foglalkozók azért ismerik fel a hamisat, mert rengeteg időt töltenek az igazi pénz tanulmányozásával. 

A Sátán gyakran világosság angyalaként jelenik meg. Nekem, Yuval Noah Harari, a Világgazdasági Fórum egyik vezető alakja jut eszembe akire ráillik ez a leírás. Érdemes meghallgatni néhány beszédét, vagy vele készült interjúkat. János első levelének 4. fejezetének eleje alapján úgy gondolom, hogy benne az Antikrisztus lelke van. Tagadja Jézus létét, és a transzhumanizmust látja a világ jövőjének. Ránk emberekre, mint meghekkelhető gépekre tekint, akiket uralom alá kell hajtani. Komolyan gondolják vele még elég sokan, hogy az emberiség egy újabb fejlődési lépcsőfok előtt áll. Kérdés, hogy kinek vagy kiknek érdeke ez a fajta fejlődés? 

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők