Aminek hamarosan meg kell történnie - 9. RÉSZ

 

Lehet érteni a Jelenések könyvét?

A Jelenések könyvét többféleképpen lehet megközelíteni. Én 4 féléről hallottam. Az első, amiben úgy hiszik, hogy mindaz, amit János ott leírt, az már megtörtént az első században. A második megközelítés szerint a teljes könyv az Egyház történelmét írja le, Jézus első és második megjelenése közötti időszakban. A Nagy Nyomorúság ideje is az egyház történelmének része. A harmadik szerint, a Jelenések könyve egy fikció. A jó és a rossz, vagyis Isten és Sátán harcát általánosan bemutató könyv. A negyedik megközelítés pedig úgy kezeli ezt a könyvet, mint jövőbeni eseményeket bemutató, vagyis valóságos jövőbeni történéseket felsoroló leírás. 

Ebben a könyvben is, mint a Biblia többi könyvében, sok mindent ugyanúgy megtalálunk. Az első fejezet elején egyből megjelenik a Szentháromság, az Atya, aki a Vagyok, a Szentlélek, az Isten 7 Lelke, Aki a trón előtt van, és természetesen a Fiú, maga Jézus, akiről az egész könyv szól. (Jel. 1:4-6) Ő van a középpontban. Az első fejezetben, mint az üzenet Küldője jelenik meg. A második és harmadik fejezetben Jézus a Jó Pásztor. A negyedik és ötödik fejezetben Ő Júda Oroszlánja, aki egyben a Megöletett Bárány is. A hatodik fejezettől a tizennyolcadik fejezetig ő az Igazságos Bíró. A tizenkilencedik és huszadik fejezetben ő a Visszatérő, majd 1000 évig uralkodó Király. Az utolsó két fejezetben pedig Jézus az, aki újjá teremti a Mennyet és a mennyei Jeruzsálemet.

Fontos megemlíteni még, hogy ebben a könyvben is jelen van, természetesen, más-más szerepben az Egyház, Izrael népe és a pogány nemzetek. Az Egyház az első öt fejezetnek a szereplője. Jézus létező, és élő első századbeli gyülekezeteknek üzent Jánoson keresztül. Úgy mutatja be magát mint, aki sétál a gyülekezetek között. Ott van, jelen van, ismeri övéit. Jézus itt már a Mennyei magasságokban élő, feltámadt, dicsőséges Király. 

A negyedik fejezettől pedig jövőbeli eseményeket mutat be. Emiatt ez a könyv tulajdonképpen Jézus próféciái az utolsó időkre. Számomra hihetetlen vigasztaló és biztonságot nyújtó tény az, hogy Jézus annyira szereti a népét és a Mennyasszonyát, hogy nagyon pontos leírást ad az utolsó időkről. Fel akar minket készíteni, hogy értsük meg a körülöttünk zajló eseményeket. Minket ne, mint tolvaj lepjen meg az Ő eljövetele.

Az Egyház, mint Jézus Mennyasszonya, jelenleg a jegyesség idejét éli itt a földön. Már el vagyunk pecsételve, meg lettünk váltva, de még nem jött el az esküvő ideje. Vőlegényünk, még készíti a helyet nekünk az Atya otthonában. Amikor az Atya elérkezettnek látja az időt, - hiszen erre csak az Atyának van felhatalmazása, - akkor szólítja a Fiút, és engedélyt ad neki arra, hogy elinduljon Mennyasszonyáért. Ezeket a képeket és szimbólumokat Jézus tanítványai, a Galileában élő emberek mind nagyon is jól értették, hiszen az akkori esküvők menete is ez volt. A Mennyasszony és Vőlegény találkozása a felhőkben lesz, új testben, kimondhatatlan örömben. A negyedik és ötödik fejezetben az Egyház Jézussal együtt van a Mennyben és a menyegzőt üli meg. Addig a Földön a pogány népek Izrael népével együtt egy 7 éves nyomorúságon, Isten ítéletén mennek keresztül. Ezért nincs említés az egyházról a hatodiktól a tizennyolcadik fejezetig. 

A hétéves nyomorúság leírását olvasva el kell ismernem, hogy gyakran érthetetlenek és felfoghatatlanok azok az események és borzalmak, amiket leírnak ezek a fejezetek. Nem értek mindent, de egyet biztosan tudok, mindent meg kell tennem, hogy beszéljek róla, figyelmeztessem a körülöttem élőket, hogy ne akarjanak itt maradni. Mert csak egyetlen kiút van, és az csak felfelé van, Jézuson keresztül.

A Jelenések utolsó négy fejezete már azokról az időkről szól, amikor már együtt leszünk Jézussal. Nem kell többé távol lennünk Tőle. Ahogy megígérte nekünk, onnantól kezdve mindenhová megyünk Vele, ahová Ő megy. Amikor visszatérünk Vele a Földre, akkor uralkodni és ítélni fogunk a pogány népek felett. Az 1000 éves királyságot követően pedig részese leszünk az Új Föld és az Új Ég teremtésének.   

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők