Aminek hamarosan meg kell történnie - 32. RÉSZ

Sok hamis próféta 1.

Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: Én vagyok a Krisztus! - és sokakat megtévesztenek.” (Mt. 24:4-5) “Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek.” (Mt. 24:11)

Érdekelt, hogy kik gondolják magukat Jézusnak mai világunkban, így rákerestem az Interneten. Meglepődtem, hogy a Wikipedia angol nyelvű oldalán egy egész komoly cikket találtam, 76 felsorolt referenciával. Kiderült, hogy több Jézus “jelölt” követett el különféle bűncselekményeket, mondván, Isten küldte őket igazságot osztani. Ilyen esetekben nem nehéz megmondani, hogy nem a Bibliában bemutatott Jézussal van dolgunk.

A hamis prófétákról már az Ószövetségben is olvashatunk. Maga Isten mondja, hogy mi a teendő a hamis prófétával: “Ha pedig egy próféta elbizakodottan olyan igét mond a nevemben, amelyet nem parancsoltam neki, vagy más istenek nevében szól, az a próféta haljon meg! De gondolhatnád magadban: Miről ismerjük meg, hogy nem az Úr mondott egy igét? Ha egy próféta az Úr nevében mond egy igét, de az nem történik meg, nem teljesedik be: azt az igét nem az Úr mondotta, hanem a próféta mondta elbizakodottságában; ne félj tőle!” (5Móz. 15-22)

Azt látjuk ebből az Igerészből, hogy a próféta szavahihetőségét az idő adta, vagyis, ha beteljesedett, amit a próféta mondott, akkor lehetett hinni neki, hogy ő valóban az Úr szavát közvetítette az emberek felé. 

Az Újszövetségben János leveleiben van elég sok szó a hamis prófétákról. “Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy azok az Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba. Az Isten Lelkét erről ismeritek meg: amelyik lélek vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, az Istentől van, Amelyik lélek pedig nem vallja Jézust, az nem az Istentől van. Ez az antikrisztus lelke, amelyről hallottátok, hogy eljön, most pedig már a világban van. Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van. Ők a világból valók, ezért a világ szerint beszélnek, és a világ rájuk hallgat. Mi Istentől valók vagyunk: aki ismeri Istent, az hallgat ránk, aki nem Istentől van, az nem hallgat ránk. Erről ismerjük meg az Igazság lelkét és a tévelygés lelkét.” (1Ján. 4:1-6) János megadja azokat a nagyon fontos és biztos támpontokat, amik számunkra is segítséget jelent. Elsőként meg kell vizsgálnunk a lelkeket. Tegyünk fel kérdéseket, járjunk utána annak, amit hallunk. Nézzük meg, hogy az adott témáról mit mond Isten Igéje. János korában már elég sok olyan irányzat felütötte a fejét a Gyülekezetben, melyek megkérdőjelezték Jézus valódi emberi és isteni mivoltát. Valóban nehéz megérteni, hogy mit jelent az, hogy Jézus egyszerre volt teljesen Isten és teljesen ember. Könnyebb nekünk embereknek úgy gondolkodnunk, hogy vagy az egyik, vagy a másik volt rá igaz. De itt nagyon egyértelmű az Ige, hogy Jézus személye és az Ő istenségének az elismerése és elfogadása alapvető. Végül János rámutat arra, hogy az a Lélek, amit mi kaptunk, aki bennünk él, az nagyobb, mint az, aki a világban van. Vagyis a Szentlélek segítségével, és az Ő hangjának az ismeretével tudjuk legyőzni a tévelygés lelkét.

Gyermekeim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy antikrisztus jön, most meg is jelent; mégpedig sok antikrisztus jelent meg: ebből tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk indultak el, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, megmaradtak volna közöttünk. De nyilvánvalóvá kellett lennie, hogy nem mind közülünk valók.” (1Ján. 2:18-19). Itt egy nagyon fájdalmas megállapítást tesz János. Ahogyan a Sátán is ismeri az Isten szavát és bele tudja csavarni a hazugságaiba, ugyanúgy azok a gyülekezetbe járó vallásos emberek, akik ismerik Isten Igéjét tudnak előállni olyan új meglátásokkal, amik elsőre igazinak és valóságosnak tűnnek. De ahogy János írja, nem voltak közülünk valók, hiszen báránybőrbe bújt farkasok ők, akik bárányokkal táplálkoznak és gonosz tervük, hogy félrevezessék, ha lehet még a választottakat is.

Nektek pedig kenetetek van a Szenttől, és ezt tudjátok is mindnyájan. Nem azért írtam nektek, mintha nem tudnátok az igazságot, hanem azért, mert tudjátok az igazságot, és azt, hogy semmiféle hazugság sem származhat az igazságból. Ki a hazug, ha nem az, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Ez az antikrisztus, mert tagadja az Atyát és a Fiút. Aki tagadja a Fiút, azé nem lehet az Atya sem. Aki vallja a Fiút, azé az Atya is.” (1Ján. 2:20-23)

Nagyon világos és egyértelmű, amit János mond. Jézus maga az Igazság, ahogy ezt Ő maga jelenti ki magáról. (Ján. 14:6) Sátánról pedig így nyilatkozik az Isten Fia, hogy ő a hazugság atyja, mert nincs benne igazság.  (Ján. 8:44)

Annyira hálás a szívem, hogy Jézus nem hagyott itt minket ebben a harcban egyedül. A Szentlélek, akit az Atya küldött, mint Pártfogót, Ő lesz segítségünkre, mert ismerjük Őt, nálunk lakik, sőt bennünk van. (Ján. 14:17) A Szentlélek továbbá meg fog tanítani minket mindenre, és eszünkbe juttat majd mindent, amit Jézus mondott nekünk. (Ján. 14:26) A Pártfogót Jézus küldi nekünk az Atyától és Ő mindig Jézusról fog bizonyságot tenni. (Ján. 15:26) Amikor eljön az Igazság Lelke le fogja leplezni a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet. (Ján. 16:8) El fog minket vezetni a teljes igazságra, mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és ezen felül az eljövendő dolgokat is kijelenti majd nekünk. (Ján. 16:13) Mert a Szentlélek mindig Jézust fogja dicsőíteni, mert ahogy Jézus mondja: ”az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek.” (Ján. 16:15) 

Biztonságban vagyunk, amennyiben rajta maradunk a szőlőtőn.

Tartalomhoz tartozó címkék: utolsó idők