Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7 válasz a gyakran feltett kérdésre: Miért engedi Isten a szenvedés?

Sonkoly Anna
2019. 10. 06. 00:00:00

7 válasz a gyakran feltett kérdésre: Miért engedi Isten a szenvedés?

Úgy gondolom, jelenlegi szenvedésünk szóra sem érdemes ahhoz a dicsőséghez képest, amelyben részünk lesz.

Róma 8, 18

Sokszor úgy tűnik, hogy csak azért kérdezik meg ezt az emberek, hogy kötözködjenek. Ez viszont nem mindig van így, ráadásul saját magunknak is fontos, hogy tudjunk válaszolni, mivel előbb-utóbb nekünk is részünk lesz nehézségekben. Ha tudjuk a választ, akkor szívünk mélyén is biztosak lehetünk Isten jóságában.

Íme tehát 7 válasz, a sokszor feltett kérdésre: Miért van ennyi szenvedés a világban?

1. Szabadakarat

A szenvedéseink egy részét tulajdonképpen elég egyszerű megindokolni. Az egyik ember azért szenved, mert a másik megbántotta. Bűnösök vagyunk, csalódást és fájdalmat okozunk egymásnak. Isten ezt csak akkor tudta volna megakadályozni, ha robotokat teremtett volna. Szalai András beszélt erről egyik prédikációjában. Amikor nagy bajok érnek sokszor feltesszük a kérdést: Hol van ilyenkor az Isten? Viszont lehet, hogy a helyes kérdés inkább így hangozna: Hol van az ember?

2. Sátán hatalma

Mióta Ádám és Éva bűnbeesett, azóta a szabadakaratunk sok szenvedés okozója. Ráadásul a Sátán is hatalmat kapott a földön. Erre jó példa Jób esete. Jób könyvének az eleje egy párbeszédet ír le, ami Isten és az ördög közt zajlott le. A Sátán viszont azt mondta Istennek, hogy Jób csak azért él feddhetetlen életet, mert mindene megvan, jól alakul az élete. Így Isten megengedte a Sátánnak, hogy mindenét elvegye.

3. Igazi hit

Miért van ez így? Mert szükséges, hogy ezek a nehézségek próbára tegyék a hiteteket, vajon valódi-e. Az igazi hit ugyanis értékesebb a színtiszta aranynál. Az aranyat tűzzel tisztítják meg, mégsem marad meg örökké. Hitetek viszont, miután kipróbálták, és valódinak bizonyult, dicséretet, elismerést és dicsőséget szerez nektek, amikor Jézus Krisztus megjelenik.

1 Péter 1,7 (EFO)

Jób esetében a Sátán azt mondta, hogy Jób csak üzletel Istennel. Azért jó ember, mert Isten cserébe jó életet ad neki: Volt vagyona, rengeteg gyereke, egészséges volt. Ha ez így működne, akkor a hitünk látható dolgokban lenne, nem Istenben. Ha minden kereszténynek tökéletes élete lenne, akkor nem beszélhetnénk igazi hitről, csak üzletelésről.

4. Sokak a nehéz időben találnak Istenhez

Téged mi visz igazán közel Istenhez? A pozitív élmények vagy a nehezebb időszakok. Vannak, akik akkor kerülnek közel Istenhez, amikor sínen van az élete. Mások akkor, amikor nehezek a körülmények. Rengeteg ember van, akinek a megtéréséhez egy kritikusan nehéz időszak vezetett el, így nem csoda, hogy Isten ezeket a nehézségeket megengedi az életükben.

5. Javunkat szolgálja

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.

Róma 8,28

Hogy lehetne minden a javunkra, mikor tele van a világ szenvedéssel? Már a 4. pont is rámutatott arra, hogy a szenvedés igenis a hasznunkra válhat. De nem csak Istennel való kapcsolatunkról lehet szó. Isten látja a nagy képet. Józsefet eladták rabszolgának, majd börtönbe zárták. Nem hiszem, hogy a börtönben azt gondolta, hogy ez egyszer a javára válik. Azonban, ha nem így alakul az élete, akkor nem válhatott volna Egyiptom második emberévé, és nem segíthet a zsidó népen az éhínség ideje alatt.
 

6. Formálódás

A szenvedések formálnak minket. Azt mondják, hogy a fejlődés nem egyenletes történik, hanem mindig krízis előzi meg. Az Even a minden6ó című filmből tanultam ezt meg. Ha türelemért imádkozunk, mit fog adni Isten? Türelmet, vagy helyzetek, ahol türelmesek lehetünk? Mondjuk egy hosszú sort ügyintézéskor? Ha azt kérjük, hogy közelebb kerülhessünk a családunkhoz mit fog adni? Lehet, hogy olyan helyzeteket, ahol megmutathatjuk, mennyire szeretjük őket.

 

7. Isten dicsőségére

Azt gondolnánk, hogy a rengeteg szenvedés rontja Isten imidzsét, ez mégsem teljesen igaz. Vannak szenvedések, amik Isten dicsőségét szolgálják. Például a vak ember története, akit Jézus meggyógyított:

Egyszer útközben Jézus meglátott valakit, aki születésétől fogva vak volt. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, kinek a bűne miatt született ez vakon? A szülei vétkeztek, vagy ő maga?” Jézus így felelt nekik: „Egyik sem! Nem az ő bűne okozta, vagy a szüleié, hogy vakon született. Azért történt így, hogy Isten rajta mutassa meg hatalmát.

János 9, 1-3

Ez csak 7 tömör válasz volt a kérdésünkre, de tudnunk kell, hogy Isten madártávlatból lát minket, és sokkal komplexebb, és jobb válasza van, mint nekünk. Bízhatunk benne, hogy ő a legjobbat akarja nekünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Isten akarata nehézség