Philip Yancey könyvei

Rendezés:

Philip Yancey

"Egy szigorú, fundamentalista gyülekezetben nőtt fel az Egyesült Államok déli részén. Saját elmondása szerint megzavarodottan nőtt fel az ellentmondásoktól. Számos prédikációt hallott a szeretetről, és a kegyelemről. De nem látta hogy ezek valaha messzebb jutnának a templom kapujánál. Azt tanították neki hogy Isten csodával határos módon válaszol az imákra, de apja meghat közvetlenül az első születésnapja után meg gyermekbénulásban."

Egy olyan időszakon mentem keresztül, amikor szembe álltam mindennel amit tanítottak, és még a hitemet is elvetettem. Visszafelé tartó utam elsősorban azzal kezdtem, hogy egy egészen más világgal találkoztam, mint amit tanítottak. A szépség és a jóság kiterjedt világával. Útközben rájöttem, hogy Istent hamisan ábrázolták számomra. Lassan, óvatosan visszatértem, körbejártam a hitet, hátha igaz.”

Gimnázium után Dél-Karolinába ment ahol a Columbiai Bibliai Kollégiumban tanult. Itt találkozott feleségéve, Janet-el. Majd 1971-ben Chicago-i Egyetemre ment. Saját elmondása szerint, fel-alá járt az utcán, és ajtókon kopogtatott. Az egyetlen állásajánlat Harold Myrától, a Campus Life újság akkori kiadójától érkezett.

Az első évben egyetemi kérdésekről, konferenciáról, készített jelentéseket. Miközben prospektusokat írt, fotófájlokat rendezett, és minden mást ami akadt. Harold viszont általánosan inspirálóan hatott a fiatal Philip Yancey-re. „Az élettapasztalatok töprengésének és papírra vetésének folyamata tetszett az introvertált személyiségemnek. Szó szerint a munka közben tanultam, aktív igéken, majd mondatszerkezeten, majd bekezdéseken és cikkszerkezeten dolgoztam. Az írást meg lehet tanulni – keveset tudtam róla, amikor elkezdtem.” Közel húsz évig dolgozott a Campus Life újságnak.

Évekig a Christianity Today egyik szerkesztője volt, és olyan újságoknak írt cikkeket, mint például: Reader's Digest, The Saturday Evening Post, Publishers Weekly, Chicago Tribune Magazine, Eternity, Moody Monthly, National Wildlife. A könyvei 13 Gold Medallion díjat nyertek Keresztény kiadóktól és könyvárusoktól. Jelenleg 17 millió pélány kering belőlük, és közel 50 nyelven.

Mit jelent az írás Philip Yancey-nek?

Magamnak írom a könyveimet. Egy zarándok vagyok, aki egy rossz egyházi nevelésből lábadozik. Egy olyan hitet keresve ami a követőit nagyobbá teszi, nem kisebbé. Az írás a hit szétbontásának és rekonstrukciójának egyik módja lett számomra.

Szokásom a Bibliához visszatérni mintaként, mert ennél őszintébb könyvet nem ismerek. Nem jut eszembe olyan érv Isten ellen, amely ne szerepelne már a Bibliában. Azoknak, akik küszködnek a könyveimmel, azt válaszolom: ’Akkor talán nem kellene elolvasnia őket.’

Néhány embernek mégis szüksége van rájuk. Felégette őket az egyház, vagy idegesek a kereszténység bizonyos vonatkozásai miatt. Megértem a csalódottság, sőt az árulás érzését. Elhivatottnak érzem magam, hogy a hit határvidékein élőkkel beszéljek.”

Philip Yancey legismertebb művei

  • Csalódás Istenben

  • Hol van Isten amikor fáj?

  • Jézus másként

  • Meghökkentő kegyelem

  • Az imádságról

  • Mire megyünk Istennel?

  • Kerülő utak a boldogsághoz

  • Jelek a láthatatlan világbó