Könyvajánló - Házasság hete

Kenéz Barna
2021. 02. 08. 16:00:21
Könyvajánló - Házasság hete

 

Ahogy ígértük, most Kenéz Barna, a Good News tulajdonosa ír nekünk a kedvenc könyvéről a házasság témakörében.

Melyik a kedvenc könyvem a házasságról?

Lassan már 25 éve foglalkozom könyvekkel, s azon belül főleg keresztény könyvekkel.

Így számos házasságról szóló könyv került már elém. Hogy melyik lenne az én kedvencem? Az én választásom, Timothy és Kathy Keller - A házasságról c. könyvére esett. Hogy miért?

Ez már egy nehezebb kérdés...hiszen a könyvek oly' különbözőek, és mégis rengeteg azonos gondolat, észrevétel és tanács ismétlődnek bennük. Nos, Timothy könyve pont ezért egy kicsit más, mert olyan életbe vágó kérdésekkel szembesít, amire talán nem is gondolnánk egy házasságról szóló könyvben. Illetve olyan életvezetési tanácsokat kapunk amelyekről más könyvekben nem igazán olvastam.

Például, már az első 20 oldal után robban a bomba, amikor kiderül hogy nincs olyan, hogy "tökéletes lelki társ". Ne is keressünk ilyet. Miért is? A keresztény válasz erre: olyan, hogy két összeillő ember, nem létezik. Tudom, most sokan felháborodnak ezen, pedig ezt csak a kor szelleme hiteti el velünk, hogy az önmegvalósítás lényege az, hogy az "igazit" megtaláld. Pedig mindnyájan a házasság hatására megváltozunk, s egyszer csak úgy érezzük, egy idegen él mellettünk. Akit meg kell tanulnunk szeretni és gondoskodni róla. Mert ez a házasság egyik kulcsfontosságú aspektusa. Az egyéni szabadság, az autonómia és az önmegvalósítás feladása. Ezen az úton kell elindulnunk, ami rögös lesz és nehéz, de így juthatunk el egy erős, bensőséges, örömteli házassághoz.

Ez a könyv, nem csak a házasoknak, ill. társkeresőknek szól. Ez egy életvezetési tanácsadás is egyben. Mert ha túlságosan romantikus és idealisztikus kép él bennünk a házasságról, az azt jelenti, hogy alábecsüljük a bűn hatását. Hiszen két bűnös ember köt házasságot egymással. Ha pedig túlzottan borúlátóan és cinikusan viszonyulunk hozzá, akkor nem értjük a házasság isteni eredetét. Pál apostol a Bibliában "nagy titoknak" nevezi a házasságot. Mi lehet ez, milyen ismeretre gondolt? A könyv részletesen és mélyrehatóan foglalkozik ezzel a csodával és meglepetésszerű felfedezéssel, amire Isten Szent lelke hívja el a házasság résztvevőit.

A könyv végén kiderül, hogy sok mindent egészen máshogy képzelünk a házasságról, a szeretetről, mint ahogy Isten azt eltervezte. Miszerint a házasságot Isten hozta létre, célja pedig az, hogy tükrözze irántunk való megváltó szeretetét Jézus Krisztusban. Te gondoltál valaha így a házasságodra? Vagy, hogy a társad szeretete, gondoskodása Isten kifejezése irántad való gondviselése? Tudom, most azt mondod, hogy ezek nagy szavak...Te már ott elakadtál, hogy miért olyan nehéz szeretni egyáltalán? Akkor itt álljunk meg egy szóra - vagy talán egy kicsit többre.

A mai modern ember a szeretetet vagy a szerelmét tekinti isteni ideálnak, ami - vagy aki - értelmet ad az életének. Kicseréltük Istent egy fogalomra - vagy egy isteni személyre - aki majd megváltást adhat az életünkre, a jövőnkre. Közben a társkeresői hirdetések felmérései megállapították, hogy a fiatalokban beépített "hibakereső automata" okozza azt a "berregő kis masina hangot" az agyban, amely pillanatok alatt képes kimutatni a párjelölt végzetes hibáit. Mai kultúránk azt kiabálja a fülünkbe, hogy egy életed van, s nem hibázhatsz, és a legjobb hozzád illő társat kell megtalálnod. Mindenáron többet szeretnénk kapni, mint amit megérdemlünk. Ezért nehéz, s nem is tudunk igazán szeretni. A Biblia ismerete nélkül nem megy. És ha már a szeretetet is tanulni kell, akkor nagy itt a baj kérem szépen! - ahogy mondani szokás. A házasság, maga az életünk...Istennek ezzel is célja van, hogy formáljon minket. De erről majd részletesebben és nagyobb hozzáértéssel maga a szerző siet segítségünkre, hogy elmagyarázza.    

Tartalomhoz tartozó címkék: párkapcsolat Timothy Keller

Még több könyv a szerzőtől!