| | |
   Főoldal » Katalógus Kereső:

Good News - TOP 5
 1
 2
 3
 4
 5
Cikkek, hírek
OTP kártya elfogadás

Könyv, és 7„jellem-izmosító”szokás

1 könyv, és 7„jellem-izmosító”szokás

Mindenkinekvan egy dédelgetett álma, olyan „martinlutherkinges”.
De azért valljuk be, hogy egy átlagos hétfőreggelen legtöbben kisebb álmokkal is beérjük, a szokásaink pedig nem mindig tükrözik még az aznapra kitűzött céljainkat sem. Mondjuk, épp azon mélázol, milyen klassz kis idézetet posztoltál a Facebookon, és közben arról álmodozol, hogy „az” a lány végre visszajelöl és szóba áll veled.  Mire egy barátod, aki már hetek óta nem válaszol az emailedre, képek tömkelegét tölti fel magáról, és az egyik fotón, esküszöm, ott van „az” a lány. (Bumm!) Hát, legszívesebben elégetnéd a képeit!
Bizony, ez itt a Dob utcai bolttól egy saroknyira is megesik. Na, ilyenkor vesszük előazokat a „You can do it!”-féle sikerkönyveket, amikben ritkán hiszek. Most viszont találtam egyet, ami minden ellenérvemet sutba vágta:

Sean Covey - A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.

 Ez a facebookos kis közjáték ugyan apró-cseprőügy az élet nagy dolgaihoz képest. A szerző, Sean Covey azonban állítja,  hogy mindaz az érték, amit magadba fektetsz, az a te személyes bankszámlád, és az, hogy egy helyzetben kész vagy-e  árat fizetni az elveidért és az álmaidért, hosszú távon eldöntheti, vajon kincseket gyűjtesz, vagy éppen meglopod magad.  Például ahelyett, hogy bosszús hozzászólásokra pazarolnád az energiádat, végiggondolhatnád, hogy mások sikere  tényleg kizárja a tiédet? Így máris tetemes összeget helyezhetnél a személyes bankszámládra.
 HOGY MIT VÁRHATSZ A KÖNYVTŐL?
 - 7 új „jellem-izmosító” szokást
 - fejezetenként néhány életből vett gyakorlati példát, átgondolandó kérdést
 - jópofa illusztrációkat, ütős sztorikat, és 340 oldalt (Hűha!), de hidd el, alig bírod majd letenni!

Nos, vajon tényleg működik a könyv? Úgy döntöttem, letesztelem egy vállalkozó jelölt segítségével.
Gábort még onnan ismerem, hogy évekig vágta a kedvesem haját a családi fodrászatban, azután nekifogott a főiskolának, majd egy évet töltött Spanyolországban önkéntesként, és most itthon dolgozik egy kávézóban. Hát, lássuk, mi alapján méri ma a sikert egy huszonéves srác, s hogy mi köze ennek ahhoz a bizonyos hét szokáshoz!

M. Amikor elárultam, milyen könyvről van szó, felnevettél, majd visszakérdeztél: „És én eredményes volnék?” Miért?
G. Nagyon meglepett a könyv címe, és el sem tudtam elképzelni, miért pont engem kerestél meg vele. Hiszen a társadalom mércéjével nézve nem vagyok különösebben sikeres, sem vállalkozásom, sem mesterdiplomám nincs. Fogalmam nem volt, hogy mit is mondhatnék én a sikerrel kapcsolatban. Aztán, ahogy jobban elmerültem a könyvben, megkönnyebbülve láttam, hogy itt nem újgazdag celebekről lesz szó,hanem egy kiegyensúlyozott, rendezett, boldog életvitelről, ami számomra az egyik legnagyobb cél. Szerintem az a siker mércéje,hogy betöltöm-e azt a hivatást, amiért itt vagyok a földön, hogy tudok-e szeretettel reagálni és viszonyulni az emberekhez, hogy ki merek-e lépni a komfortzónámból, s hogy betartom-e a másoknak és magamnak tett ígéreteimet. 

M. Emlékszem, azt mondtad, épp erre a könyvre van most szükséged. Mi ütött meg ennyire elsőolvasásra?
G. Rögtön az jutott eszembe, hogy miért nem tíz évvel korábban került a kezembe ez a könyv. Lehet, hogy nevelőszándékú mégis kedves pofont adott volna az akkori lázadó és minden "ésszerű" dolgot unalmasnak tartó énemnek, és talán hamarabb eljutottam volna bizonyos dolgok felismerésére. A véletlenekben viszont nem hiszek, a lényeg az, hogy így a húszas éveim második felében járva abszolút áldás és inspiráció ezt a könyvet olvasni. Az én példám is mutatja, hogy az érettséget nem a kor hozza magával, hanem döntés kérdése. Egyszer el kell jutni arra a pontra, amikor az ember beismeri, inkább vállalom a kockázatot, de többé nem elégedek meg a biztonságos állóvízzel. 
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

M. Számot vetettél a személyes bankszámláddal?
G. A személyes bankszámla ötlete nagyon jól szemlélteti azt, hogy perpillanat hányadán is állsz önmagaddal, engem is szembesített a  saját magamhoz való viszonyommal. A lelked számlájára gyűjteni legalább akkora kihívás, mint korcsolyára    spórolni, főleg, ha álmaid focicsukája épp le van árazva. Azt gondolom, valahányszor adtam valakinek egy óra    beszélgetést, vagy egy fuvart hazáig, feltankoltam a lelki bankszámlámat. A baj csak az volt, hogy folyton    kételkedtem magamban és a véleményem helyességében, elkezdtem a nálam tapasztaltabb emberek    véleményére hagyatkozni, és mások elvárásait előtérbe helyezni. Azt hittem, ha másokért élek, az a helyes, de ez    csupán hamis küldetéstudat volt. Teltek az évek, én pedig megszoktam azt a kényelmes langymeleg életet, amit    éltem, abban a tudatban, hogy a "helyemen vagyok, hiszen szolgálom a szeretteimet.” Holott az igazság az, hogy    egyszerűen üresen tátongott a bankszámlám, mert amit a "szolgálatommal" betettem, nem fedezte azt a rengeteg    "pénzt", amit kivettem a tehetségem elhanyagolásával, a lustasággal, az önmarcangolással, és azzal, hogy    hagytam magam befolyásolni, az álmaimat pedig szép lassan elsorvadni. Lassacskán aztán rádöbbentem, hogy ez   nem mehet így tovább, s akkor Isten lépésenként vezetett új helyzetekbe. Az igazi fordulópontot egy térdsérülés hozta el, ami pár hónapra leültetett gondolkodni, ennyire komolyan talán életemben először.  Ebben az időszakbantaláltam rá olyan fogalmakra, mint az Isten szerinti önértékelés, a céltudatosság vagy az értékrend.

M. A szerzőmagais átesik egy térdsérülésen, melynek következtében elveszíti a focicsapatban betöltött irányító pozícióját. Küzdelmek árán, de végül félreteszi a büszkeségét, és ahelyett, hogy megkeserítené az új csapatkapitány dolgát, inkább segíti őt a pályán.  Úgy látszik, a fizikai és lelki törések átértékelik a sikert.
G. A büszkeség kemény dió! Nem csak a saját énképünket, de a másokról alkotott képünket is torzítja. Olyan, mint egy fényes páncél, ami látszólag tartást, méltóságot ad, de azzal az erővel el is rejti szégyellt hibáinkat és emberi gyengeségünket. Sajnos egy olyan sisak tartozik hozzá, amin keresztül nem lehet tisztán látni, mert pusztán egyetlen dolog vezérel bennünket, hogy keménynek látszódjunk.
Az igazi személyes győzelem ott kezdődik, ha annak is szívből tudunk örülni, amikor valaki más kerül a reflektorfénybe helyettünk. Ez ugyan csendes öröm, és látszólag úgy tűnhet, mintha vesztésre állnánk, de a keserűség leküzdésével mi lehetünk a helyzet legnagyobb győztesei! Ahogy Sean fogalmaz, az, hogy akkor félretette a büszkeségét, hosszú távon rengeteg pozitív változást hozott az életébe.
A sérülés után nekem is teljesen más dimenzióba került az életem, és az Istennel való kapcsolatom, mintha láncok hulltak volna le rólam, már nem féltem próbákba kerülni. A könyv megerősített abban, hogy jó irányba tartok, s hogy nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani a társadalom vagy mások elvárásainak. Ahogy Sean írja: "Ha változást szeretnénk az életünkben, magunkkal kell kezdenünk, nem a szüleinkkel, vagy a barátainkkal. Minden változás velünk kezdődik. Belülről történik kifelé, nem pedig kívülről befelé."

M. Azontúl, hogy fontos dolgokra világított rá a könyv, van, amiben döntésre hívott, hogy változtass a szokásaidon?
G. Jó volt megfogalmazva látni azokat a területeket, amikkel dolgom van. Rájöttem, mennyi mindenért aggódtam eddig, amit nem tudok kontrollálni. Az erre szánt energiát ezentúl azokra a dolgokra fordítom, amikkel valóban foglalkoznom kell. Mindazt pedig, amire nincs ráhatásom, elengedem, és Istenre bízom. Az elsőszokást olvasva, miszerint légy proaktív, azt a célt tűztem ki magam elé, hogyigyekszem kezdeményezően, felelősséget és kockázatot vállalva, és a lehetőségeket keresve élni, s nem arra panaszkodni, hogy mit miért nem lehet megcsinálni. Szerintem pont erről szól Jézus példázata: "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." (Máté 7:24)
Visszagondolva, valahányszor megtettem azt, amit tudtam, hogy meg kell tennem, a félelem ellenére is, csodálatos érzés töltött el! Na, ezt az érzést szeretném újra és újra átélni…

Fekete-Sipos Márti

Sean Covey - A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása.
(Harmat) 344 old. ára: 2.500-ft  
Nálunk csak 2.250-ft ha neten megrendeli! (10% kedvezmény!)
2017-03-12 13:05:02
Kenéz Tünde
Új hozzászólás
0 Hozzászólás